<<< terug naar mentorsessies

Het verhaal van Sarah

Sarah is bijna 10 jaar ceremoniespreker bij uitvaarten en denkt aan stoppen. “Ik wil een ervaren kapitein eens in mijn hoofd laten kijken. Ik begrijp niet waar dit vandaan komt. Ik doe mijn werk nog altijd heel graag.” Uit ons kennismakingsgesprek blijkt dat Sarah worstelt met het schrijven van haar teksten. Inspiratie is zoek, haar verhalen lijken op elkaar.

Wat deden we met Sarah?
Voor Sarah stelde ik de Denktank voor, 3 sessies gericht op het schrijven. Ik leerde haar de techniek aan van het schrijfkompas. Dat is schrijven vanuit flow, zonder nadenken waarbij ik haar vroeg om het verhaal van een uitvaart opnieuw te schrijven vanuit die vier niveau’s zodat ze haar teksten op verschillende manieren kan brengen en meer inspiratie heeft.

Wat heeft deze Denktank Sarah gebracht?
Dit is wat ze er zelf over zegt:
”Na onze 3 sessie, denk ik niet meer aan stoppen. Het schrijfkompas is een totaal andere manier van schrijven maar opent zoveel verschillende invalshoeken in mijn schrijfproces dat mijn creativiteit opnieuw is aangewakkerd. Zodra ik aan een verhaal begin, pluk ik inspiratie - bijna letterlijk- uit de lucht.”

Het verhaal van Karin

Karin heeft al 6 maanden haar opleiding ritueelbegeleider bij een opleidingsinstituut afgerond en is nog niet gestart. “Mijn eigen schuld”, zegt ze, “ik blokkeer volledig op de gedachte dat je maar 1 kans hebt en ik ben zo bang dat ik het ga verpesten.” Het is een verhaal dat ik wel vaker hoor bij starters. Karin heeft alle capaciteiten en toch… geraakt ze niet over die startersdrempel.

Wat deed ik met Karin?
Karin loods ik stap voor stap door haar denkprocessen en gaat op zoek naar de reden waarom ze blokkeert: faalangst. Die leert ze een plaats geven. Voor Karin helpt het om eerst alles voor te bereiden want dan pas gaat ze in overgave. Dus maken we een stappenplan. Al snel nadat haar website, logo, e-mail etc. in orde zijn, begeleid ik haar achter de schermen in het maken en uitoefenen van haar eerste ceremonie.

Hoe gaat het nu met haar?
Ondertussen is Karin allang geen starter meer. Ze verwisselde begin 2024 haar kantoorjob voor haar eigen onderneming. “Best spannend”, vertelde ze me, “maar ik zou niet anders meer kunnen! Geen 9 to 5 meer voor mij!”

Dit is het verhaal van Eva

Eva is copywriter en sinds ze voor de uitvaart van haar grootvader zelf de teksten schreef, voelt Eva dat ze als ceremoniespreker wil verder gaan maar ze ziet op tegen een zoveelste opleiding waar ze leert verhalen schrijven. Wat ze moeilijk vindt is het omzetten van een verhaal naar een ceremonie en de berekening van een juiste prijs.

Wat deed ik met Eva?
Voor Eva was een Denktank een ideale manier om haar talenten aan te scherpen. De eerste sessie ging over de omzetting van tekst naar ceremonie: het verhaal met flow schrijven, rituelen zoeken om te doen, werken met de emoties die er zijn tijdens een uitvaart, zoeken naar persoonlijke symboliek en boodschappen. Een tweede sessie gaf Eva inzicht in de duurtijd van haar ontwerpproces en tijdens een derde sessie keek ik met haar mee naar haar eerste ceremonie.

Hoe gaat het nu met haar?
Wel, Eva koos ervoor om nog even als copywriter te blijven werken in combinatie met 2 tot 3 ceremonies per maand.

Dit is het verhaal van Hannelore

Hannelore wil graag starten als ceremoniespreker maar heeft moeite om mentaal aanwezig te blijven in een groepstraject, zeker als het online is.

Wat hebben we met Hannelore gedaan?
Hannelore kreeg een traject op maat, dat ze op haar eigen tempo volgt, de VIP sessies. Ze komt telkens 2 uur privéles volgen in mijn tuinatelier waar er meer tijd is voor uitleg, de feedback op oefeningen is heel persoonlijk. Voor thuis geef ik oefeningen en huiswerk op maat. Op het einde van haar traject vraagt Hannelore of ik haar ook wegwijs wil maken in het starten met haar onderneming en boekt ze nog een paar sessies extra bij.

Hoe gaat het nu met haar?
Heel goed! Hannelore doet ceremonies op haar tempo en in kleine groepen want dat kwam heel duidelijk naar voren in onze sessies.

Dit is het verhaal van Lieve

"Ik heb echt al zoveel kennis in mijn rugzak zitten dus ik wil heel gericht opgeleid worden, maatwerk", was haar vraag.

Wat deed ik met Lieve?
We gingen samen op zoek naar haar ideale formule tijdens een intake gesprek: Wat heb je nodig? Wat kan je al? Waar wil je bijleren? Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, maakten we een plan van aanpak met het VIP programma: tussentijdse mentorsessies, oefeningen en huiswerk.
Voor Lieve waren de individuele sessies ideaal omdat ze het supergoed kon combineren met haar werk en haar gezin. Op het einde van elke sessie bepaalden we samen wat de focus van volgende maand zou zijn.
Ze vond het ook moeilijk om te springen in het ondernemerschap. Ik stelde haar voor om de eerste 5 ceremonies gratis te doen voor vrienden en familie. Zo kon ze rustig oefenen in een vertrouwde omgeving met mensen die ze kent.

Hoe gaat het nu met Lieve?
In februari kreeg ik van haar een mail dat ze haar eerste betalende ceremonie in de agenda had staan voor de zomer.

Het verhaal van Martine

Martine deed mee aan de midweek ceremonies maken in juni. Na een hele week ceremonies maken, wist ze op het einde nog altijd niet goed of ze nu een ceremoniemaker of een storyteller was. Haar buikgevoel vertelde haar dat ze echt ceremonies wilde maken en niet alleen het levensverhaal wil vertellen.

Wat deed ik met Martine?
Tijdens de midweek is de eerste oefening altijd dat je op zoek gaat naar jouw manier van creatie. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Martine ontdekte dat ze een woorddenker is. Dat wil zeggen dat ze het hele verhaal nodig heeft (storyteller) om haar ceremonie te kunnen maken (ceremoniemaker). Voor Martine gaat alleen op die manier haar creativiteit stromen en kan ze rituelen, invalshoeken, vormgeving en de juiste woorden vinden. Het verhaal is haar bron en niet haar einddoel. Ze is dus beide. Een brainstormsessie bracht extra verdieping. Door die ene sessie, dat korte moment pingpongen zag Martine opnieuw haar volgende stap.

Hoe gaat het nu met Martine?
Nu Martine weet wie ze is en hoe ze wil werken, kan ze stappen zetten om haar eigen bedrijf te starten. Haar ondernemingsnummer aanvragen was alvast de eerste.

 <<< terug naar mentorsessies